Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.

Et fleksibelt samtaletilbud for skeive som vil snakke om rus
Andrés Lekanger intervjuer Jon Kvaal Pedersen




Foto: Andrés Lekanger og Jon Kvaal Pedersen
"Vi har forståelse for skeiv ruskultur og skeive liv."
Skeive som ønsker å snakke med noen om rusbruk kan enkelt og anonymt få time hos Sett ord på det, et nyttig samtale tilbud i regi av Helseutvalget. Er du heldig får du snakke med Jon Kvaal Pedersen - en kunnskapsrik og dyktig skeiv mann og samtalepartner.
- Jeg har lang erfaring fra arbeid innenfor psykiatri og jobber på akuttpsykiatrisk avdeling, samt som rådgiver i Helseutvalget, forteller Jon Kvaal Pedersen. 52 år gammel og sykepleier.

På Helseutvalget arbeider Jon både innenfor Sjekkpunkt der de tester og behandler skeive for seksuelt overførbare infeksjoner, men også på samtale tilbudet Sett ord på det.

- Har du det vanskelig og utfordrende rundt temaene identitet, kjønns- og seksualitetsmangfold, kan du ta kontakt med oss. Seksuell helse kan være en del av disse samtalene, da grenseoverskridende atferd kan være et uttrykk for at man sliter med disse temaene. Selv om det å være skeiv kan være forbundet med mye fint, er det mange som ikke liker å bli påminnet hele tiden om at de er annerledes fra majoriteten. Rusbruk kan være en måte å håndtere dette på.

Jon Kvaal Pedersen er skeiv og har stor kunnskap om rusmestring.
Foto: Andrés Lekanger
- Alle som kommer til oss får en kartleggings samtale der vi prøver å finne ut hva som er vanskelig utfordrende i hverdagen. Enkelte får deretter tilbud om et begrenset antall gratis timer med psykolog. Antallet timer man blir tildelt avhenger av den enkelte brukerens behov.
Mitt mål er at det skal være minst mulig rot etter at du ruser deg.
Vet hvordan det er å være skeiv i et heteronormativt samfunn

I tillegg til sykepleiere, kan du få prate med likepersoner. Det vil si en annen skeiv person. Jon er altså en skeiv mann som vet noe om hvordan det er å føle seg annerledes i et heteronormativt samfunn. I tillegg til at Jon personlig vet en del om skeiv rusbruk.

- Rus er en kilde til glede og mening for de fleste. Samtidig har jeg i løpet av mine 52 år på jorda sett mye av hvilke skader rus kan gi. Jeg vokste opp med rusmisbruk i nær familie, og har sett rusproblemer blant folk jeg er glad i. Gjennom akuttpsykiatrien har jeg også sett skeive menn legges inn på grunn av alvorlige GHB relaterte overdoser, i tillegg til veldig mange rus utløste psykoser. Men noen av de styggeste episodene er de som overdoserer på alkohol.
- Du kan snakke med oss om rus

Flere Jon snakker med ønsker å slutte med kokain da blandingen alkohol og kokain fort leder til chemsex for mange.

- Rus er et tema for flere av våre brukere. Vi gir ikke rusbehandling, men vi har forståelse for skeiv ruskultur og skeive liv. Ofte ser jeg at brukere hopper ut i lange rus-sessions. Det kan starte med pils sammen med kollegaer ute på byen, for deretter at man ender opp på en flere dagers chemsex-fest eller andre rus-sammenheng. Både venner av meg, og brukere i Sett ord på det, forteller at de kan slite etter slike erfaringer fordi de har brukt mye penger. Eller har en uggen følelse rundt enkelte av sex-partnerne de hadde i perioden. Noen angrer også på sexen de har hatt under rus, eller er usikre på om de har blitt utsatt for en voldtekt.

Flere av de Jon snakker med kan si at de aldri skal gjøre dette igjen. Han forteller da at erfaringsmessig vil det være en sannsynlighet for at vedkommende fortsetter å ruse seg.

- Mitt mål er at det skal være minst mulig rot etter at du ruser deg. Legge en plan for hva du skal gjøre dersom du ruser deg igjen, før du setter i gang med en runde på byen eller en fest, som du vet du vil havne langt utpå. Forbered deg slik at det skal være minst mulig rot du må rydde opp i når hverdagen kommer. Rydd hjemmet ditt, betal regninger, og svar på de meldingene som kan være vanskelig å svare på. Da føles det bedre etter festen, at du har minst mulig som veier tungt på skuldrene dine.

Det er til syvende og sist den som tar kontakt med Sett ord på det som må gjøre jobben.

- Jeg kan ikke få noen til å slutte å ruse seg, men vi hjelper til med forskjellige praktiske gjøremål som gjør at episoder med rus blir så lite skadelig som mulig. Og gir råd om hvordan man kan jobbe for å slutte å ruse seg. En bra start er en samtale hos oss.
Helsevesenet ikke tilrettelagt for skeive

Mange av Jon sine brukere ønsker å slutte med hele eller deler av rusbruken sin. Fysisk avhengighet er typisk forbundet med GHB/GBL, eller andre vanedannende medikamenter. Fysisk avhengighet kan gi abstinenser som kan være så ubehagelige eller smertefulle at brukeren blir fristet til å ruse seg for å slippe ubehaget. Det som kreves er dermed en rask avrusing.

- I spesialisthelsetjenesten finnes spesialister på hiv og PrEP som vi har kontakt med og fort kan sluse brukere til. Spesielt med tanke på skeive brukere av GHB skulle vi ønske at vi hadde en kanal direkte inn til Rusakuttmottaket (RAM), forteller Jon.

Enhet rusakuttmottak tar imot pasienter som henvises dit av fastleger eller andre leger, fra Nav, legevakt eller annen spesialisthelsetjeneste. Her kan brukere med abstinenser legges inn for å få oppfølging til å håndtere disse mens de avvennes. Senere henvises brukeren/pasienten til videre hjelp.

Selfie av Jon fra en arbeidsdag på Helseutvalget.
Foto: Jon Kvaal Pedersen
Gjennom samtalene Jon har med brukere opplever han derimot at rusomsorgen har lite kjennskap til skeives utfordringer.

- Det er generelt forsvinnende lav kunnskap om skeive som minoritet og skeive helseutfordringer, men det handler om å få kontakt med den eller de ansatte som har spesiell interesse for tematikken.

Jon forteller at Helseutvalget har hatt samlinger med fagfolk fra spesialisthelsetjenesten, de forskjellige akuttpsykiatriske avdelingene og voldtekstmottaket på Legevakten. Tilbakemeldingene er alltid positive og de ansatte setter pris på mer kompetanse på skeive.
Er du i behandling og opplever et rus-sug, da kan du snakke med oss!
Vi er fleksible - snakk med oss!

Jon avslutter med å si gjenta at Sett ord på det ikke tilbyr rusbehandling og at ansvaret til syvende og sist ligger på den enkelte.

- Vi kan gi nyttig starthjelp og veiledning til veien videre. Er du allerede i et behandlingsopplegg, arbeider med ikke å ruse deg, men opplever rus-sug. Da kan du snakke med oss.

- Det er lett å få time, med kort ventetid. Uken før timen, ringer vi opp for kjapp for-samtale. Vi er veldig fleksible og er det virkelig krise kan du ringe og få samtale på dagen. Vi gir også telefonsamtaler og videosamtaler. Dette er et landsdekkende tilbud. Det føres ingen journal og du kontakter oss anonymt.
Ønsker du å sette opp en time hos Sett ord på det, trykker du her.
Publisert 11.3.24.