Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Kosthold og ernæring ved bruk av MDMA
MDMA er virkestoffet i Ecstasy og er et sentralstimulerende rusmiddel. Chemfriendly skriver om tryggere doser ved inntak av MDMA og om hvordan du kan ruse deg på MDMA på måter som reduserer risiko for overdoser. Du bør lese disse tekstene (se lenke nedenfor), men dette innlegget gir deg noen nyttige kostholdsråd for når du tripper på MDMA:

Når man fester på MDMA kan man gjerne være i stor fysisk aktivitet. For eksempel på dansegulvet eller vel chemsex. Dette leder til væsketap, via svette. Det kanskje viktigste man kan gjøre når man tripper på MDMA/Ecstasy er derfor å få i seg nok væske underveis.

Ikke start kvelden dehydrert, men sørg for at du har inntatt anbefalte mengder med vann. Underveis må du passe på å få i deg minimum 2-3 dl vann i timen mens moroa pågår.

Det kan likevel være farlig å drikke veldig mye væske uten samtidig å få i seg nok elektrolytter (mineralsalter). Vanligste dødsårsak ved bruk av MDMA er også vannforgiftning – som følge av at man drikker for å unngå overoppheting og dehydrering. Drikker du for mye vann kan du få elektrolyttforstyrrelser, som såkalt hyponatremi. Dette er nedsatte mengder natrium i blodet. Blir mengden natrium for lav kan det oppstå alvorlige hjerte-, nyre-, lever – eller binyrebarksvikt.

En god idé er derfor å drikke noe sportsdrikk eller elektrolyttpulver (GEM, Resorb) underveis. Resorb kan kjøpes på apoteket.
Underveis mens man tripper bør man prøve å spise noe lett mat, for eksempel frukt. Dette gjelder både før, under og etter turen.

Skulle man bli kvalm, kan det hjelpe å innta ingefær. Du kan for eksempel koke te på en fersk bit, eller spise ingefærtabletter. Dette kan gjøres både før og under turen.

Plages man veldig med klapring og anspent kjeve mens man tripper, kan det hjelpe å ta ca. 200 mg magnesium før man går ut i rus, samt redosere én gang til med magnesium under turen, samt før leggetid. Restless legs er en tilstand som utarter med plagsomt, uimotståelig behov eller trang til å bevege beina. Samtidig oppleves ofte ubehagelige følelser i tykkleggene, som kribling. Smerter er uvanlig. Dette kan være en bivirkning av å innta MDMA og kan også motvirkes ved å innta magnesium, slik det er beskrevet ovenfor.

Rusen man får når man tar MDMA kommer av at MDMA setter i gang frislipp av serotonin i hjernen. Det er anbefalt ikke å bruke MDMA mer enn maks én gang per fjerde uke. Dette er fordi hjernen bruker så lang tid på å gjenopprette produksjonen av serotonin etter en trip på MDMA. Tar man MDMA oftere enn dette får man ikke like bra rusopplevelse som første gangen, og man kan ødelegge hjernens evne til å produsere og frigjøre serotonin.

For å motvirke den serotonintømmende effekten i etterkant, som for mange kan oppleves noe depressiv, kan man forsøke å ta 5-HTP (ca. 100-200 mg daglig) og/eller spise mat rik på tryptofan, i opptil èn uke i etterkant.

Vær obs på at du ikke skal ta 5-HTP som kosttilskudd samme dag eller under trippen, da man i teorien kan få serotonergt syndrom. Det er når du får for mye serotonin frigjort i kroppen. Symptomene kan være blant annet skjelvinger, diaré, muskelstivhet, feber og kramper.
Da MDMA teoretisk sett kan være noe giftig for nervene, kan man redusere dette noe med å innta antioksidanter; C-vitamin, som er vannløselig, kan man være raus med både før og under turen, da overflødig vitamin uansett bare vil bli skilt ut med urinen. Kjøp noen brusetabletter og løs opp i vannflaska. En mer potent antioksidant er ALA (alpha-lipoic acid), som man kan ta 200 mg av før turen, samt at man kan redosere underveis, gjerne 2-3 ganger.

obs alpha-lipoic og melatonin er reseptbelagt i Norge, men mange får disse bestilt via nettsteder som iHerb.com

Mange kan få problemer med å sove i etterkant. Å innta 2-10 mg melatonin en times tid før leggetid kan hjelpe på dette. Melatonin vil også hjelpe til med å regulere døgnrytmen tilbake til normalt.

Det å ta en multivitamin i dagene før og etter en tripp er en grei måte å legge til rette for at kroppen hvert fall ikke lider under vitaminmangel når den skal hente seg inn igjen. Ellers bør man være frisk og uthvilt på forhånd, og ikke glem å spise noe mat underveis hvis kvelden skulle bli lang.
NOVEMBER 15/2019
Kontakt gjerne likepersoner i Chemfriendly om du har spørsmål om blanding av rusmidler eller les mer på rusopplysningen.no