Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
- Personer i GHB-overdose kan kaste opp. å legge vedkommende i sideleie vil minske risikoen for personen i å drukne i eget oppkast.
- Han tok lett på overdosen
«Jørn» i intervju med Andrés Lekanger, Chemfriendly Norge.
Publisert 31.8.20.
«Jørn» er en høy og kraftig mann.
Når han ser på meg og smiler, får øynene hans meg til å tenke «stillest vann har dypest grunn». Mannen er i slutten av 30-åra, sykepleier og deltar på chemsex-fester innimellom.

- Jeg har chemsex 8 til 10 ganger i året. Jeg planlegger nøye med tanke på jobb, slik at jeg er ferdig uthvilt og rusmidlene er ute av kroppen før jeg drar tilbake på jobb etter en fest.

På spørsmål om hva som er nytteverdien med chemsex, forteller Jørn at chemsex er noe «ekstra» oppå et sexliv som som allerede er bra.

- Alkohol har jeg aldri vært glad i, men opplever god rus med GHB. I starten var jeg skeptisk fordi GHB-overdoser kan være veldig ustabile. Alt rusmiddelinntak er risikofylt, men det er særlig når man blander GHB med andre bedøvende rusmidler, som morfinpreparater eller alkohol, at risikoen for dødelige overdoser øker. Slike blandinger kan lammer kroppens muskler, og dermed lungemuskulaturens evne til å trekke inn pust, forteller Jørn. Om han blander GHB med andre rusmidler er det som regel med amfetamin.

Jørn forteller at GHB hjelper ham å gi ekstra slipp på hemninger.

- Som passiv er det lettere å slappe av. Man blir jo ekstra kåt og det er en kåthet som varer. Ikke som poppers som kun varer i 2 minutter og med en påfølgende hodepine.

Erfaringer fra første gang Jørn prøvde MDMA ga han erfaring som han har tatt med seg i chemsex:

- Personen som ga meg MDMA-en sa at «nå tar du dette og har det gøy, og så prøver du å huske denne følelsen neste ganger du er ute og fester og er nykter».

Slik forholder Jørn seg også til GHB og chemsex.

- Mange som tar et rusmiddel forventer at de skal oppleve noe helt ekstatisk og grensesprengende. Jeg har ikke slike urealistiske forventinger, men tenker at det skal gi noe ekstra. At det skal forsterke en følelse jeg allerede har. Når rusen er ute av systemet er det viktig å prøve å finne tilbake til det utbyttet jeg fikk da jeg var ruset, når jeg senere har nykter sex.

Jørn ser på seg selv som en fornuftig rusbruker. Han tar sjelden imot GHB fra andre, men har med eget. Da vet han på forhånd hvordan GHB-en fungerer på ham.

- For meg kan det i utgangspunktet ta lang tid mellom hver gang jeg re-doserer. Jeg har ikke behov for å fylle på kun fordi stoppeklokken har varslet at det har gått en time.
Les mer om GHB, doseringsregler, og andre rusvettregler for GHB her.
Det var ingenting annet for meg å gjøre enn å bare være der til han våknet igjen.
- Plutselig ble han totalt borte

Jørn forteller om en ugrei opplevelse han opplevde i fjor. Han hadde chemsex med en fyr som doserte GHB til seg selv.

- Det var ikke min GHB han tok av, han hadde sin egen. Han var aldri fornøyd og fylte på og fylte på. Plutselig ble han totalt borte. Jeg aner ikke hva han hadde tatt fra før.

Sexpartneren til Jørn ble liggende i senga med tidvise krampelignende bevegelser. Deretter hadde mannen perioder hvor han ble liggende helt rolig på senga, men plutselig kunne sette seg opp og hyle litt, for deretter å bli bevisstløs igjen. Noen ganger var det vanskelig for Jørn å se at brystkassen til mannen hevet seg.

- Det var ingenting annet for meg å gjøre enn å bare være der til han våknet igjen. Derfor la jeg han i sideleie. Personer i GHB-overdose kan kaste opp. Å legge vedkommende i sideleie vil minske risikoen for å drukne i eget oppkast. Det kan jo være at du må forlate personen en periode (for eksempel for å gå på do, red. anm.).

Både der og da, men også i ettertid har Jørn tenkt over konsekvensene som kunne fulgt av at mannen eventuelt hadde dødd.

- Man har en juridisk, hvert fall etisk forpliktelse til å bli hos en person som går i en overdose, for å påse at alt går greit. Dersom jeg hadde forlatt mannen og han hadde dødd, ville det uansett vært lett for politiet å spore seg frem til i at jeg hadde vært der.

Ambulansepersonell har taushetsplikt

Etter denne hendelsen snakket Jørn med kamerater av seg.

- Dette er andre helsearbeidere som også fester på GHB innimellom. Vi diskuterte frykten for å ringe 113, ettersom vi selv er helsearbeidere. Derimot kom vi frem til at ambulansepersonellet, og annet helsepersonell har taushetsplikt.

- Han tok lett på overdosen

Jørn hadde behov for å snakke med partneren sin om overdosen da han våknet, men ble paff over at han bagatelliserte det hele.

- Hadde det vært meg som hadde vært prisgitt at en annen hadde brukt flere timer på å passe på at jeg overlevde, hadde jeg reflektert litt over rusmiddelbruken min, men han sa bare «Ja ja, der G-a jeg ut».

Jørn forteller at han ikke har opplevd andre overdoser på private chemsex fester.

- Årsaken til at jeg ikke har opplevd flere overdoser er fordi jeg stort sett har chemsex med folk som har et bevisst forhold til hva de driver med. De velger å innta risikoreduserende doser, og etterlever andre rusvettregler.

- Mitt inntrykk er at mange i chemsex-miljøene er interessert i å ha et godt kunnskapsnivå om rus.

Ring 113. Alltid.
Chemfriendly understreker - som Jørn og hans kollegaer også kom frem til - at ambulansepersonellet, og eventuelt annet helsepersonell, har taushetsplikt. Mange brukere og medlemmer vi snakker med har også vært redde for at politiet skal dukke opp dersom de ringer 113. Dette ligger det ingen automatikk i. Det er to årsaker til at ambulansepersonellet eventuelt kan kontaktet politiet. Det er om noen utagerer og de føler seg truet, eller om noen dør. Du ønsker ikke at dine partnere skal dø av en overdose. Det tryggeste å gjøre ved en overdose er derfor å ringe 113. Alltid.

I motsetning til hva mange tror, ser ikke alle overdoser ut som en sentraldempende- typisk heroin-overdose: at man sovner, slutter å puste og blir blå i ansiktet. Overdoser på sentralstimulerende rusmidler kan utarte seg veldig forskjellig. Det er viktig at man skaffer seg informasjon om hvordan overdoser ser ut på akkurat det rusmidlet du har tenkt å innta. Slik kan du kjenne igjen en overdose dersom det inntreffer.

Kontakt gjerne Chemfriendly for råd og veiledning om overdoser. Du kan få snakke med både likepersoner og fagpersoner.

Du kan også lese deg opp på hva Chemfriendly har skrevet om de ulike rusmidlene, deres risikoprofiler og overdoseforebygging:

MDMAGHBCrystal Meth/Metamfetamin

Les også hva rusopplysningen.no skriver om

AmfetaminKokain