Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.

Effektiv og smertefri behandling for
Hepatitt C

Øystein Sager Backe, sykepleier og styremedlem i Chemfriendly Norge.
Foto: Einar Hyndøy og Nina Hernæs.
Hepatitt C er et virus som smitter via blod. I Norge er den vanligste smittemåten deling av brukerutstyr for inntak av rusmidler, men seksuell smitte forekommer også. De av oss som deltar i chemsex, har analsex uten kondom og som deler sexleketøy, bør derfor ta høyde for at dette er noe man kan bli utsatt for, og man bør testes et par ganger i året - eventuelt hyppigere dersom man har vært i en risikosituasjon.
Smitte via brukerutstyr

Dersom man driver med slamming må man være nøye med å ikke dele noe av utstyret – dette gjelder både sprøyter/kanyler og filter, mekkebeger og lignende man bruker for å preparere injeksjonen. Brukere og medlemmer av Chemfriendly har også opplevd å bli smittet fordi de delte snorterør for å sniffe rusmidler.

Deling av glasspiper for å røyke meth eller crack kan også tenkes å være en smittevei. Det er lite dokumentasjon på dette, men vi anbefaler at man unngår deling for å være på den sikre siden.


Seksuell smitte

Andre aktiviteter som kan innebærer eksponering for blod gir også risiko for smitte. Sex som innebærer penetrering over lengre tid innebærer friksjon som kan lede til små sår på for eksempel penishodet og i endetarmen.

"Søster Øystein" (Øystein Sager Backe) er sykepleier og sitter i styret til Chemfriendly Norge
Foto: Nina Hernæs
Fisting eller bruk av sexleketøy er en typisk risikosituasjon da disse aktivitetene kan gi små sår og rifter for eksempel i endetarmen. Da vil små dråper med blod kunne samle seg på fingre, sexleketøy, eller under forhuden på det aktive parten. Dersom blodet inneholder Hepatitt C virus kan dette føres videre til andre som har sår, for eksempel i endetarmen.
Testing

Heldigvis er Hepatitt C enkelt å påvise og veldig enkelt å behandle. Man kan teste seg hos fastlegen eller på klinikker som arbeider med seksuell helse. Ta gjerne kontakt med Chemfriendly om du ønsker veiledning om hvor du kan teste deg og få behandling.

"Den stille epidemien"

«Åge» er en skeiv mann som av og til har chemsex. Til Chemfriendly forteller han hvordan smitten av hepatitt C kom som en overraskelse da han ikke tidligere hadde tenkt over risikoen for denne infeksjonen.

Hepatitt C gir som regel ingen symptomer, men enkelte blir forbigående dårlige like etter at de har blitt smittet – da gjerne slapphet, kvalme, magesmerter, diaré, feber og enkelte blir gulaktig i huden og på hvite i øynene. Det at man som regel ikke merker at man har blitt smittet er grunnen til at hepatitt C har blitt kalt "den stille epidemien". Det er også grunnen til at mange ikke er klare over at de er bærere og dermed uvitende utsetter andre for smitterisiko.

Søster Øystein jobber til daglig på Hepatitt C klinikken i Oslo
Foto: Nina Hernæs
Viktig at du søker behandling

Hepatitt C kan føre til alvorlig sykdom/skade dersom det ikke blir behandlet. Viruset gir betennelse i leveren, noe som gradvis føre til at leverceller dør og erstattes av arrvev. Til slutt kan man ende opp med skrumplever og i verste fall leversvikt/leverkreft/død.

Heldigvis tar det som regel flere år fra man har blitt smittet til det oppstår alvorlig leverskade. Og eventuell leverskade vil ofte bedres når viruset har blitt behandlet.
Har du spørsmål om Hepatitt C kan du kontakte Chemfriendly via Facebook, Instagram, temagruppa vår på Gaysir.no, eller på e-post. Du kan snakke med både likepersoner og fagpersoner og vi kan henvise deg til riktig sted for å teste deg for Hepatit C.
Deltar du på bareback- eller chemsex fester kan du også ha nytte av å lese våre råd om hvordan du kan forebygge Hepatitt C på fest.

Publisert 26.2.2024.