Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Ok, ikke vis igjen.
Close
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Ok, ikke vis igjen.
Close
MDMA
Kalles også Emma eller Molly er sentralstimulerende, og virkestoffet i ecstasy. MDMA får hjernen til å frigjøre store mengder serotonin i tillegg til dopamin og noradrenalin. Ved moderate doser blir man gjerne mer våken og oppmerksom, glad, rolig, pratsom og ikke minst empatisk. I høyere doser kan stoffet gi brukeren mer fysisk uro og eventuelt hallusinogene effekter.
Om MDMA
MDMA kan svelges, sniffes, taes opp i rumpa eller injiseres. Det vanligste er å svelge MDMA. Om stoffet sniffes eller tas via endetarmen, gir dette en hurtigere rusvirkning med noe kortere virketid, enn ved svelging.

Dosering:

En brukerdose varierer fra 70 til 200 mg avhengig av kroppsvekt, kjønn og toleranse. Som regel er en normal dose 90-125 mg, men merk at noen få er overfølsomme for MDMA og kan få en overdose av en liten dose. Førstegangsbrukere bør derfor ikke ta mer enn 60-70 mg til å begynne med.

Dersom du merker rus med positive effekter uten negative reaksjoner etter en til halvannen time, kan du fylle på med 40 til 60 mg. De færreste brukere vil trenge mer enn 125 mg for å få full virkning, og doser høyere enn dette gir heller mer bivirkninger enn bedre rusvirkning.

Dersom du ikke merker noe etter en og en halv time, ikke ta mer. Blant stoffene Kripos har funnet i ecstasytabletter er PMMA og PMA. Disse har en rusvirkning som minner om MDMA, gir svakere positive- og flere ubehagelige effekter. Stoffene er giftigere, og bruker samtidig lengre tid på å virke enn MDMA. Dødsfall av PMMA og PMA skjer typisk fordi brukerne tror de har fått svakt stoff og tar enda mer – i stedet for å vente når rusvirkningen ikke føles helt som den skal.

Om du derimot har spist mat rett før du inntar MDMA eller ecstasy må du være klar over at opptaket av stoffene kan ta lengre tid enn normalt. Det betyr at det kan ta opptil to timer før du opplever full effekt (og enda lengre inntil effekten av PMMA inntreffer).
Les deg gjerne opp på hva Chemfriendly skriver om kosthold og ernæring ved inntak av MDMA.

Risikoer:

Falsk
MDMA er den største bekymringen rundt MDMA, selv om overdoser av MDMA også forekommer. Norge har faktisk ligget på verdenstoppen i dødsfall på grunn av falsk MDMA.

Det er tryggere å kjøpe MDMA i pulverform enn i tabletter. Dette gjør det mulig å måle opp dosen og vite hvor mye du tar.

Om mulig, test derfor stoffet
du har med reagenstester som kan indikere at stoffet du har faktisk inneholder det du tror det er. Disse kan bestilles fra utlandet gjennom Chemfriendly, og du kan kontakte oss via profilen vår her på Gaysir, eller via facebook gruppa vår.

Du kan også forsøke å identifisere ecstasytabletter basert på utseende på www.ecstasydata.org eller lignende nettsider. Chemfriendly har skrevet innlegg om hva du bør være oppmerksom på hvis du gjør dette.

Har du uansett fått tak i ecstasy piller kan det være lurt å løse en tablett opp i vann og dele opp dosen – i tilfelle tabletten er sterk. Du bør ikke drikke mer enn en tredjedel til å begynne med hvis det er første gang du tar MDMA.

Vent minst 3-4 uker mellom hver gang du tar MDMA, helst en god del lenger. Hjernens serotoninsystem trenger tid til å hente seg inn etter bruk av MDMA, og hyppig bruk vil føre til dårligere rusopplevelser, verre bivirkninger og problemer med humør og hukommelse.

Kosthold og ernæring
Det er viktig å få i seg nok med mat og drikke når man tripper, men det er også viktig å vite hva man bør spise og drikke.

Les Chemfriendly Norge sin artikkel om Kosthold og ernæring ved bruk av MDMA
Blanding med andre rusmidler
Om du blander MDMA med cannabis kan dette føre til forvirring og hukommelsesproblemer under rusen, spesielt hvis du ikke bruker cannabis til vanlig.

Man bør ikke blande MDMA med Crystal Meth eller med andre sterke sentralstimulerende som kokain eller amfetamin. Dette kan føre til overoppheting og oksidativt stress som gir langvarige eller til og med permanente skader i hjernen.

Les også Chemfriendly sin artikkel om hva skjer når du blander alkohol, kokain og MDMA.
Blanding med medisiner
Går du på SSRI-baserte antidepressiva (Cipralex e.l.), kan interaksjonene med MDMA være uforutsigbare. De fleste opplever redusert eller minimal rusvirkning. Dersom du går på MAOI-baserte antidepressiva (Aurorix e.l.), skal du ikke bruke MDMA. Dette kan være svært farlig og i verste fall dødelig.

Om du lurer på om hvorvidt MDMA har negative effekter om det tas sammen med ulike typer legemidler kan det være lurt å snakke med legen sin om dette. Om dette ikke er mulig har Chemfriendly skrevet om ulike Internett databaser som kanskje kan gi informasjon om interaksjoner mellom medisiner og MDMA.

  Relevant lesestoff
  Sørg også for å få med deg dette relevante lesestoffet:
  MDMA og Kosthold.
  Interaksjoner
  Edata baser

  Informasjonen på siden vår er ikke uttømmende. Les gjerne mer på Rusopplysningen.no, eller kontakt Chemfriendly Norge om du har spørsmål om MDMA
  Chemfriendly informasjon om MDMA på spansk
  Chemfriendly informasjon om MDMA på polsk