Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Ok, ikke vis igjen.
Close
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Ok, ikke vis igjen.
Close
GHB


GHB (gammahydroksybutyrat) gir en kortvarig rus som kan minne om alkohol, men brukeren er gjerne mer klartenkt enn i fylla. I chemsex-miljøer kombinerer enkelte gjerne GHB og sex siden rusmidlet gir økt sexlyst og mindre hemninger.

Foto: Einar Hyndøy
Om GHB
GHB er sentralstimulerende og oppkvikkende i små doser, mens det i større doser virker sentraldempende og søvndyssende.

Anbefalte doseringer

Dosering av GHB er vanskelig siden det ofte kommer ferdig utblandet i en flytende løsning og man aldri vet hvor sterk blandingen er. GHB fås ofte som GBL (og noen ganger som BD; 1,4-butandiol). Disse industriløsemidlene blir til GHB i kroppen, doseres annerledes og er ofte sterkere i seg selv enn GHB. De kan identifiseres ved sin kjemiske lukt hvis blandingen er sterk, og smaker ikke salt slik GHB gjør, MEN identifisering kan være vanskelig når de er utvannet. Derfor vet man sjeldent hva man har fått tak i, i tillegg til at styrken er ukjent.

Prøv aldri ut ny GHB aleine, men sammen med noen som kan ta vare på deg om noe skulle skje.

Har du ikke tidligere prøvd ut GHB-en du har fått tak i, bør du begynne med maks 2 ml og se an effekten i minst én time før du eventuelt tar noe mer. Dette er som regel en for liten dose til at man kan få en overdose. Bruk alltid en medisinsprøyte eller et annet nøyaktig millilitermål for å måle opp riktig dose av GHB – aldri en bruskork eller liknende. Er du skeiv eller sexarbeider kan du kontakte Chemfriendly om du ønsker å få tilsendt medisinsprøyter og annet brukerutstyr. Når du vet hvor sterk GHB-en du har er, bør du først vente 3-4 timer til virkningen av testdosen er helt ute, før du eventuelt prøver deg frem med en større dose.

Når du har funnet din ideelle dose, bruk stoppeklokken på mobilen for å holde oversikt over tiden dersom du skal ta en ny dose. Når det har gått én time fra du har begynt å merke full rusvirkning av forrige dose, kan du ta en ny dose som er kun halvparten av startdosen. Dette gir en stabil rus uten at stadig mer GHB hoper seg opp i blodet for hver ny dosering.

Rusopplevelsen

Rusen kan oppleves som en intens følelse av kroppslig eufori, eller velvære. Relasjoner kan oppleves mer intenst, og mange får økt energi og økt toleranse for smerte. Sexen kan vare i langt over 24 timer, noe som øker risiko for sår og infeksjoner. Mange blir selvsikre og utadvendte, og fris for angst og hemninger. Kåtskapen øker og intensiteten i nytelsen forsterkes.

Noen forbinder crystal med å pushe seksuelle grenser. For å redusere risikoen for at noen krenker grensene dine er det lurt å ruse seg med elskere du allerede kjenner og stoler på.

Overdoser

En vanlig bekymring ved bruk av GHB er overdoser. Dette fordi man sjeldent vet styrkegraden i GHB-en man har for hånd.

Overdoser på GHB innebærer normalt at brukeren faller i dyp, narkoseliknende søvn, i alt fra femten minutter til noen timer. Har du aldri tidligere sett en GHB-overdose kan det virke voldsomt. Før innsovning kan personen vandre rundt og gjøre monotone og spasmelignende bevegelser. Vedkommende kan komme med utagerende prating, grynte og ellers være høylytt.

Dødelige overdoser er først og fremst knyttet til blanding med andre rusmidler. Vi vil spesielt advare mot å blande GHB med såkalte sentraldempende rusmidler - som alkohol, benzodiazepiner eller opioider. Denne blandingen kan bidra til å lamme pusterefleksen slik at man slutter å puste! Spesielt opioider kan gjøre at du tåler GHB dårligere slik at selv doser som normalt er uproblematiske kan gi overdose.

Vær likevel klar over at man kan dø ved en GHB-overdose der man ikke har blandet med andre rusmidler; hvis man sovner i en stilling der man ikke har frie luftveier eller blir kvalt hvis man kaster opp.

I små doser er GHB sentralstimulerende og oppkvikkende, mens det i større doser virker sentraldempende og søvndyssende. Det er et kortvarig rusmiddel og etter en time har du halvparten av rusmidlet igjen i kroppen. Den oppkvikkende virkningen GHB har i lave doser gjør det lett å bli lurt til å tro at GHB-en er helt ute når den egentlig bare er halvveis ute. Dette gjør at mange overdoserer ved å fylle på med mer enn de egentlig trenger.

Ved GHB overdose som innebærer søvn, ring alltid 113. Politiet kommer ikke, kun ambulansen og de er der for å hjelpe.

Det er to grunner til at ambulansen eventuelt kobler inn politiet. Det er dersom de opplever vold, eller om noen dør - sistnevnte er da en god grunn til alltid å ringe 113 ved overdose.

Legg alltid personen i stabilt sideleie med frie luftveier. AMK-sentralen gir deg veiledning i førstehjelp når du ringer 113. La aldri noen som har sovnet på GHB ligge aleine – dette for å forhindre overgrep eller ran.

Blanding med andre rusmidler
Blanding med sentraldempende rusmidler

Å blande GHB med sentraldempende rusmidler - som alkohol, benzodiazepiner eller opioider - kan bidra til å lamme pusterefleksen slik at man slutter å puste. Spesielt opioider kan gjøre at du tåler GHB dårligere slik at selv doser som normalt er uproblematiske kan gi overdose.

Blanding med sentralstimulerende

GHB og sentralstimulerende rusmidler (kokain, amfetaminer og MDMA) utfyller hverandres effekter. Det betyr at du sannsynligvis tåler mer GHB dersom du har et sentralstimulerende stoff i kroppen. Brukere vi snakker med erfarer at dersom de merker at de har fått for mye GHB og begynner å sovne, hjelper det å innta sentralstimulerende rusmidler mot søvnigheten.

Andre tar mer GHB enn vanlig når de har tatt sentralstimulerende rusmidler, side de plutselig tåler mer. Det farlige med dette er om det sentralstimulerende rusmidlet gir seg mens du fortsatt har en høyere dose GHB i blodet enn det du vanligvis tar. Dette gjelder spesielt kortvirkende sentralstimulerende rusmidler som kokain. Dersom du først skal blande GHB med et sentralstimulerende rusmiddel, bland med langtidsvirkende sentralstimulerende, som amfetaminer (pass likevel på for ikke å ta for mye GHB, spesielt på nedturen!).

Kosthold og ernæring
Det er viktig å få i seg nok med mat og drikke når man tripper, men det er også viktig å vite hva man bør spise og drikke.

Les Chemfriendly Norge sin artikkel om kosthold og ernæring ved bruk av GHB.
Seksuel helse
«Spiking» er når GHB tilføres noens drink uten at de selv er klar over dette, med det formål at man ønsker å utføre seksuelle overgrep. Det som er relativt nytt er at GHB tilføres glidemiddel og at passive partnere får i seg dette, på en hjemmefest, eller ute på en sexklubb, uten at de er klar over dette. Chemfriendly Norge har snakket med brukere som har fått i seg GHB via glidemiddel da de var på sexklubb.

Les artikkelen vår om hvordan du kan redusere risikoer for å bli utsatt for spiking og overgrep under chemsex: Alltid ha med ditt eget glidemiddel på fest.
Relevant lesestoff
Sørg også for å få med deg dette relevante Chemfriendly lesestoffet:

Chemfriendly Norge sin kronikk på nettstedet gaysir.no om GHB, sex og overdoseforebygging.

Les intervjuet med «Jørn», sykepleier som tok GHB sammen med en partner som gikk i overdose:
- Han tok lett på overdosen.

«Spiking» er når GHB tilføres noens drink uten at de selv er klar over dette, med det formål at man ønsker å utføre seksuelle overgrep. Det som er relativt nytt er at GHB tilføres glidemiddel og at passive partnere får i seg dette, på en hjemmefest, eller ute på en sexklubb, uten at de er klar over dette. Chemfriendly Norge har snakket med brukere som har fått i seg GHB via glidemiddel da de var på sexklubb.

Les artikkelen vår om hvordan du kan redusere risikoer for å bli utsatt for spiking og overgrep under chemsex: Alltid ha med ditt eget glidemiddel på sexfest.
Chemfriendly informasjon om GHB på spansk
Chemfriendly informasjon om GHB på polsk